Persberichten

Het belang van een invalshoek

Het feit dat iets nieuw of uniek is, betekent niet automatisch dat het een plekje in een magazine verdient.

Om überhaupt kans maken dat jouw persbericht gelezen wordt, moet het in de eerste paar regels al duidelijk zijn waarom jouw verhaal relevant is voor de betreffende publicatie.

 

Denk zelf vast na over een mogelijke invalshoek: op welke manier sluit jouw product/nieuws aan bij de interesse van de lezers.

 

Maak het redacteurs makkelijk

Jij hebt hen harder nodig dan zij jou. Een persbericht moet daarom niet alleen makkelijk leesbaar zijn, het moet een redacteur ook zo min mogelijk moeite kosten om jouw bericht om te zetten tot content. Hou hier dus rekening mee wat betreft taalgebruik én de opbouw van je persbericht.

Taalgebruik

Ik richt me, als de situatie het toelaat, direct tot de lezers. Op die manier geef ik redacteurs de mogelijkheid om de tekst direct over te nemen en bespaar ik hen de moeite van het vertalen van een persbericht naar bruikbare kopij. Dit houdt in sommige gevallen in dat ik meerdere versies van het bericht schrijf, toegepast op de verschillende media.

 

Structuur

Ook de opbouw van een persbericht moet er op gericht zijn dat het direct overgenomen kan worden zonder dat de redacteur zelf hoeft uit te puzzelen welke informatie het meest belangrijk is.

Ik begin een persbericht altijd met een pakkende kop en een visueel element. Op die manier heb je gelijk de aandacht. De eerste alinea bevat alle noodzakelijke informatie. In de volgende alinea(s) ga ik wat dieper op het onderwerp in en geef ik de nodige achtergrondinformatie. Daarna volgt eventuele praktische informatie en een linkje naar een online album met extra beeldmateriaal.

 

Plan de campagne

Lukraak persberichten uitsturen levert weinig rendement op. Het is dus de moeite waard om een plan van aanpak te maken en gericht persoonlijke mailtjes te versturen. Ik kan daar indien gewenst bij helpen. Maar uiteraard is het ook mogelijk om mij alleen voor het schrijven van tekst in te vliegen.